BELANG VAN TOEN
Jan Hendrik Oort was een wereldberoemde astronoom die dan ook veel ontdekt heeft.Zo bewees hij in 1927 de theorie van Bertil Lindblad. Dat de Melkweg niet als een schijf roteert, maar een zogenaamde differentiële rotatie vertoond. Oort stelde dit vast door analyse van de beweging van de verre sterren.Jan Oort ontwikkelde de eenvoudige formules voor het dubbele-sinuseffect van de galactische rotatie en de overeenkomstige formules voor de effecten op de eigenbeweging van sterren. Dit was een verbazingwekkende nieuwe stap in het begrip en de interpretatie van de sterbewegingen, een stap die Lindblad over het hoofd had gezien in zijn aanpak met differentiële geometrie. Vanaf dat moment zag de Melkweg eruit zoals we hem nu ook kennen: een platte schijf waarvan het middelpunt samenvalt met het centrum van de bolvormige wolk van bolhopen. Dankzij Oort wist men toen dat de Melkweg er zo uit zag.
Onder leiding van Oort werd er na de Tweede Wereldoorlog begonnen met de radioastronomie. Hiervoor richtte hij de Stichting Radiostraling van Zon en Melkweg op. Oort is de dus de grondlegger van de radioastronomie. Dit zorgde ervoor dat men op een andere manier naar Melkweg kon kijken en naar sterren kon luisteren. Voorheen kon men alleen ’s nacht door middel van telescopen en spiegels naar de Melkweg kijken. Door middel van radiogolven kon dit ook bij daglicht. Dit was dus een hele grote stap voorwaarts.
Hij suggereerde dat op een afstand van 50.000 en 100.000 Astronomische Eenheden van de zon zich een mogelijke sfeer van grote, komeetachtige objecten bestaande uit ijs- en rotbrokken bevindt. Die sfeer staat bekend als de Oortwolk. Hij opperde in 1950 de hypothese dat kometen een gemeenschappelijke oorsprong hadden.Het was de eersten en momenteel waarschijnlijk nog steeds de enige theorie die het ontstaan van lange periodieke kometen kan verklaren.De Oortwolk heeft de vorm van een bol en een straal van 1 à 2 lichtjaar, en verklaart onder andere waarom kometen overal aan de hemel kunnen verschijnen. Tot nu toe zijn er, buiten kometen natuurlijk, geen objecten met zekerheid gekend uit de Oortwolk.
Verder berekende hij dat het middelpunt van de Melkweg op een afstand van 30.000 lichtjaren van de aarde lag in het sterrenbeeld Sagitarius. Een omwenteling om dit middelpunt zou 200.000 jaar duren. Ook berekende hij de massa van de Melkweg, hij kwam uit op 100 miljard keer de massa van de zon.
De Krabnevel is de helderste en bekendste supernovarest aan de hemel, en de enige in zijn soort die op de lijst van Messier staat. Hij werd in 1731 als eerst waargenomen door de Engelse arts/astronoom John Bevis. (een supernova is een ster die explodeert en daardoor grote hoeveelheden materie de ruimte in slingert. Het restant van deze explosie is een enorme gaswolk die nog steeds uitdijt: de Krabnevel) Oort toonde aan dat het licht van de Krabnevel gepolariseerd was door van synchrotronstraling, iets wat door Iosif Samuilovich Shklovskii was voorspeld.
Oort heeft dus een hoop bewijzen geleverd voor theorieën van anderen astronomen. Ook heeft hij natuurlijk zelf enorm veel onderzoek gedaan naar de Melkweg en de radioastronomie uitgevonden. Dit leidde ertoe dat men dankzij Oort steeds meer te weten kwam over Melkweg en dus ook steeds verder onderzoek kon doen. Oort was dus een onmisbaar persoon in die tijd.